فروش عکس هوایی قدیمی
آیا تاکنون در مورد عکس هوایی و نقشه هوایی چیزی شنیده اید؟ نحوه خرید عکس هوایی و نحوه خرید نقشه هوایی براساس سال های گذشته از سازمان نقشه برداری کشور و سازمان جغرافیایی ارتش چگونه است؟ چگونه می توان عکس هوایی و نقشه هوایی قدیمی تهیه کرد؟ اگر هر گونه سؤال در این خصوص برای شما عزیزان پیش آمده است و قصد آشنایی با عکس های هوایی و نقشه های هوایی دارید، ما در این بخش شما را با این موضوع بیشتر آشنا خواهیم.
در ابتدا پیش از آنکه به هر موضوعی در خصوص خرید عکس هوایی و خرید نقشه هوایی بپردازیم، باید به اطلاع شما برسانیم که برای خرید عکس ها و نقشه های هوایی باید از طریق برخی سامانه های مخصوص اقدام کنید که نیازمند یکسری بایدها و نبایدها هستند و حتما باید از آنها مطلع باشید. اما چگونه؟ برای آشنایی با خرید عکس هوایی آنالوگ و دیجیتال از سامانه های کشوری در ادامه بهصورت گام به گام و کامل آشنا خواهید شد.
نکته: پر کاربردترین عکس هوایی در دهه های اخیر، برای سال 1340 و 1342 شمسی می باشد.

عکس هوایی چیست و چگونه تهیه می شود؟
عکس هوایی به مجموعه تصاویری گفته می شود که به وسیله هواپیماها و همچنین ماهواره های مخصوص تهیه و گردآوری می شوند. به عبارتی عکس هوایی به داده هایی اطلاق می شود که با استفاده از این داده ها می توان به برخی اطلاعات مهم از زمین و موقعیت های جغرافیایی مختلف رسید. اما اطلاعاتی که یک عکس هوایی می تواند به ما ارائه دهد، در چه حوزه ای کاربرد دارد؟
کاربردهای عکس هوایی که در طی چندین دهه اخیر توسط هواپیماها و ماهواره ها ثبت شده اند، شامل موارد زیادی می شوند. اما مهم ترین کاربرد آنها در طی چندین سال اخیر برای دریافت زمین از منابع طبیعی، دریافت سند ملک قدیمی، دریافت زمین از منابع ملی، کارشناسی دادگستری و… می باشد که با ارائه عکس هوایی براساس سال و دهه مدنظر به مراجع ذیربط می توانید درخواست خود را ثبت و پیگیری کنید.
آیا می توان از عکس های هوایی به عنوان سند و مدرک معتبر استفاده کرد؟
بله! معمولا هدف از خرید عکس هوایی، به منظور تهیه اسناد و مدارک لازم برای اثبات ادعا در ارگان های مختلف کشوری می باشد. اما آیا هر عکس هوایی معتبر است؟ خیر! برای خرید عکس هوایی به هر شرکتی در این زمینه نمی توانید مراجعه کنید؛ صرفا خرید عکس هوایی از شرکت های معتبر و رسمی به عنوان سند و مدرک کارایی دارند و قابل پیگیری هستند. به همین دلیل شما نمی توانید از هر عکس هوایی که توسط شرکت های متفرقه تهیه شده است، به عنوان سند و مدرک رسمی استفاده کنید.
نقشه هوایی چیست و چگونه تهیه می شود؟
معمولا نقشه هوایی به اشتباه همانند عکس هوایی تلقی می شود. اما این اشتباه می باشد؛ چرا که میان عکس هوایی و نقشه هوایی تفاوت های بخصوصی وجود دارد. با این وجود نقشه هوایی به مجموعه نقشه هایی گفته می شود که با استفاده از روش های مهندسی اعم از کارتوگرافی، فتوگرامتری و… بدست می آیند. به عبارتی برای آنکه به نقشه هوایی یک موقعیت جغرافیایی دسترسی پیدا کنید، باید در ابتدا عکس هوایی موقعیت مدنظر تهیه شود و سپس پروسه مهندسی بر روی این نقشه ها صورت گیرد.
در نهایت شما به نقشه هوایی براساس موقعیت جغرافیایی مدنظر خود دسترسی پیدا خواهید کرد که می تواند اطلاعات کافی در این زمینه را در اختیارتان قرار دهد.
کاربرد نقشه هوایی چیست؟
زمانیکه شما اقدام به تهیه نقشه هوایی براساس موقعیت جغرافیایی ملک خود می کنید، می توانید از این نقشه در زمینه های مختلف استفاده کنید.
- اثبات تغییر در اعیان ملک.
- مشخص کردن موقعیت ملک بر روی زمین.
- پیدا کردن ملک گمشده با سند قدیمی.
- مشخص نمودن قدمت بنای ملک.
- معین کردن میزان تجاوز املاک مجاور.
- تهیه مشخصات UTM ملک.
- بدست آوردن مساحت کلی ملک از گذشته تا به امروز.
- بررسی کاربری ملک در طی دهه های اخیر.
- جانمایی پلاک ثبتی ملک.
عکس هوایی قدیمی آنالوگ چیست و چه تفاوتی با عکس هوایی دیجیتالی دارد؟
عکس های هوایی به دو دسته آنالوگ و دیجیتال (عکس هوایی رقومی) تقسیم می شوند که نوع آنالوگ به عکس های هوایی قدیمی و نوع دیجیتال به عکس های هوایی جدید گفته می شود. به عبارتی عکس هوایی آنالوگ با سیستم عکسبرداری قدیمی که مشکلات مخصوص به خود را دارد، ثبت می شدند و اما عکس هوایی دیجیتال تماما با استفاده از تجهیزات روز دنیا برای عکسبرداری استفاده می شود که مشکلات عکس هوایی آنالوگ را ندارند.
بزرگترین معضل در عکس هوایی قدیمی آنالوگ این بود که در طی ده های اخیر در نسخه چاپی ارائه می شد؛ به عبارتی برای متوجه شدن جزئیات عکس هوایی نمی توانستید زوم کنید. اما به مرور زمان دستگاه های اسکنر قدرتمندی روی کار آمدند که با استفاده از این ابزارهای اسکنر شما می توانید به فایل های عکس هوایی قدیمی در کامپیوترها و تلفن های همراه دسترسی پیدا کنید.
نکته: تمام پروسه عکسبرداری زمینی در کشور از سال 1334 تا ابتدای دهه 90 با استفاده از سیستم آنالوگ انجام شد و تمام تصاویر دهه 90 به بعد با استفاده از سیستم دیجیتال ضبط و ثبت شده اند.

تفاوت عکس هوایی قدیمی آنالوگ و عکس هوایی دیجیتالی
تفاوت عکس هوایی و نقشه هوایی چیست؟
همانگونه که در ابتدا توضیحات لازم و کافی داده شد، عکس هوایی با نقشه هوایی تفاوت دارد؛ چرا که نقشه هوایی یک موقعیت جغرافیایی تنها در صورت دسترسی به عکس هوایی آن بدست می آید. بنابراین برای آنکه به نقشه هوایی یک موقعیت جغرافیایی دسترسی کنید، باید عکس هوایی این موقعیت وجود داشته باشد. با این وجود در ادامه به عمده تفاوت نقش هوایی و عکس هوایی پرداخته ایم که می توانند به شما در درک این دو مفهوم بیشتر کمک کنند.
- عکس های هوایی با استفاده از عکس برداری هواپیماها از فاصله مشخص از زمین به دست می آیند.
- عکس ها در ابتدا هیچ گونه سیستم مختصاتی ندارند.
- نقشه های هوایی تهیه شده با هر روشی دارای سیستم مختصاتی هستند.
- عکس های هوایی ممکن است دارای اعوجاج باشند.
- در صورتی که نقشه های هوایی هیچ گونه عوجاج ندارند و کاملا هندسی هستند.
- در تصاویر هوایی پارالاکس و کشیدگی عوارض مرتفع مانند ساختمان ها دیده می شود و با اینکه سعی بر این است که تصاویر به صورت قائم گرفته شود، اما همیشه مقداری مایل هستند و هیچ عکس هوایی به صورت قائم نیست.
- عکس های هوایی دارای مرکزیت و فاصله کانونی هستند.
- نقشه های هوایی برخلاف عکس های هوایی هیچ گونه مرکزیتی ندارند و عوارض همانطور که هستند، ترسیم می شوند.
- نقشه هوایی زمین های کشاورزی ممکن است کاملا ترسیم نشده باشند؛ اما در عکس های هوایی زمین کشاورزی، همگی قابل تفکیک است.

بنابراین با استفاده از جدول بالا متوجه این خواهید شد که میان نقشه هوایی و عکس هوایی تفاوت های زیادی وجود دارند و به همین دلیل نباید نقشه هوایی و عکس هوایی یک مفهوم یکسان درک گردد. از این رو اگر نیاز به عکس هوایی و یا نقشه هوایی دارید، می توانید با ارائه مختصات موقعیت جغرافیایی مدنظر خود به شرکت های معتبر اقدام به دریافت فایل مدنظر خود نمایید.
نقشه هوایی بهتر است یا عکس هوایی؟
نقشه هوایی بخریم یا عکس هوایی؟ پاسخ این سوال به نحوی نیست که ما بخواهیم صرفا در یک جمله این موضوع را مشخص کنیم؛ چرا که این سوال کلی است. از این رو اگر این سوال برای شما نیز پیش آمده است، توصیه می کنیم به جدول بالا مراجعه کنید و نیاز خود را بررسی نمایید تا به انتخاب گزینه مناسب و مطلوبی برسید. بنابراین انتخاب اینکه عکس هوایی بهتر است یا نقشه هوایی، بستگی به نیاز و کاربرد شما از این داده ها دارد و ما نمی توانیم بدون بررسی هدف شما، عکس هوایی یا نقشه هوایی را پیشنهاد کنیم.
نکته: نقشه هوایی نسبت به عکس هوایی از دقت و اطلاعات بیشتری برخوردار می باشد و می تواند در زمینه های مختلفی علی الخصوص پروژه های مهندسی در بخش راهسازی و نقشه کاداستر نیاز شما را به بهترین شکل ممکن برطرف کند. اما این در حالی می باشد که عکس هوایی صرفا یک دیتای خام و کلی است که می تواند یکسری نیازهای مخصوص به خود را برطرف کند.
کاربرد نقشه هوایی و عکس هوایی
همانگونه که گفته شد معیار اصلی مبنی بر خرید عکس هوایی و نقشه هوایی این است که شما در ابتدا کاربردی که مدنظرتان است را مشخص کنید تا بتوانید به این نتیجه برسید که آیا نقشه هوایی برای شما مناسب است یا عکس هوایی؟! از این رو تا زمانیکه موفق به درک کاربرد خود از عکس هوایی نشده اید، توصیه می کنیم کمی صبر کنید تا این موضوع را برای خود شفاف سازی کنید.
لازم به ذکر است که برخی کاربردهای یکسان و برابر هستند که در نقشه هوایی و عکس هوایی قابل مشاهده می باشند. به عبارتی ممکن است کاربرد مدنظر شما از طریق عکس هوایی برطرف شود و نیازی به نقشه هوایی نداشته باشید. از این رو اگر این موضوع را بهتر درک کنید، می توانید صرفا با خرید عکس هوایی براساس موقعیت جغرافیایی و دهه مدنظر، نیاز خود را برطرف کنید. اما در مقابل، برخی کاربردها در نقشه هوایی وجود دارند که در عکس هوایی وجود ندارد که در این مواقع باید اقدام به خرید نقشه هوایی کنید.
اما از کجا می توانیم کاربرد نقشه هوایی و عکس هوایی را مطلع شویم؟ در ادامه جدولی را تهیه کرده ایم که می توانید کاربرد مختلف و متفاوت عکس هوایی و نقشه هوایی را بیشتر درک کنید.


مزایا و کاربرد نقشه هوایی و عکس هوایی
مزایا و معایب عکسهای هوایی نسبت به نقشه هوایی
میان عکس های هوایی و نقشه های هوایی مزایا و معایبی وجود دارند که با استفاده از این مزایا و معایب می توانید گزینه مناسب براساس نیاز خود را انتخاب کنید. با این وجود همانگونه که گفته شد، مبنای اصلی برای تهیه نقشه های هوایی، عکس هوایی است؛ به عبارتی اگر عکس هوایی وجود نداشته باشد، چیزی به عنوان نقشه هوایی وجود ندارد. چرا و چگونه؟
زمانیکه شما به نقشه هوایی یک موقعیت جغرافیایی نیاز دارید، در ابتدا با ژئورفرنس کردن تصاویر هوایی می توان جانمایی وضع موجود را با استفاده از نقشه UTM انجام داد که از این طریق می توان وضع موجود ملک به همراه حدود آنرا تطبیق داد و یا حتی از پوشش گیاهی ملک در طی دهه های اخیر مطلع شد. از این رو با استفاده از این تطبیق دادن ها می توان متوجه این شد که ملک شما در طی سالیان اخیر چه تغییراتی داشته است! آیا ملک زراعی بوده یا باغ؟
با این وجود اگر عکس هوایی قدیمی خریداری کرده اید و اطلاعات کافی در نحوه تجزیه و تحلیل آن ندارید، باید پروسه تفسیر عکس هوایی توسط کارشناسان با تجربه و مجرب صورت گیرد تا تمام اطلاعات موجود بر روی تصویر استخراج شوند و بتوانید از این عکس هوایی به عنوان ادله و سند و مدرک در مراجع ذیربط استفاده کنید.
مزایای عکس هوایی نسبت به نقشه هوایی
همیشه الزاما شما نیاز به نقشه هوایی ندارید و می توانید با ارائه مختصات ملک خود، در کمترین زمان ممکن به عکس هوایی ملک در طی چند سال اخیر دسترسی پیدا کنید. با این وجود در ادامه با مزایای عکس هوایی نسبت به نقشه هوایی بیشتر آشنا می شوید که این مزایا عبارتند از:
1. اطلاعات بیشتر عکس های هوایی
میزان اطلاعاتی که می توان از عکس های هوایی استخراج نمود، به دلیل آنکه این تصاویر خام هستند بیشتر از نقشه های هوایی قدیمی می باشد.
2. هزینه کمتر
عکس های هوایی صرفا به تصاویری گفته می شود که به واسطه سیستم های عکسبرداری در مقیاس و دقت های مختلف تهیه و ارائه می شوند و هیچ گونه عملیات مهندسی در آنها پیاده سازی نمی شود. اما برای دسترسی یافتن به نقشه هوایی باید پروسه عملیات مهندسی صورت گیرد. به همین دلیل هزینه عکس های هوایی نسبت به نقشه هوایی بسیار کمتر می باشد.
3. عدم نیاز به زمان زیاد
تصور کنید شما به عکس هوایی موقعیت جغرافیایی A در دهه X نیاز دارید تا از این عکس هوایی به عنوان سند و مدرک در پرونده کارشناسی خود استفاده کنید. از این رو زمانیکه شما مختصات را به همراه دهه مدنظر به کارشناسان ما اعلام می کنید، در بانک اطلاعاتی مپ اسکیل بررسی خواهد شد و در کمترین زمان ممکن برای شما ارسال می شود. با این وجود زمان ارائه عکس هوایی کمتر از زمانِ تهیه و ارائه نقشه هوایی به شما عزیزان می باشد.
4. نشان دادن تمام عوارض زمین
در عکس های هوایی تمام عوارض موجود بر روی زمین به همان شکل که هستند نمایش داده می شوند و همانند نقشه های هوایی نیازی به راهنما و علائم اختصاری ندارند. با این وجود عوارض موجود بر روی کره زمین، در عکس های هوایی واضحتر هستند.
5. جزئیات بیشتر
جزئیاتی که شما می توانید از طریق عکس های هوایی به آنها دسترسی پیدا کنید، نسبت به نقشه های هوایی بیشتر می باشند؛ چرا که جزئیات در نقشه های هوایی محدود به موقعیت ارسالی شما می شود.
6. عدم نیاز به عملیات مهندسی
با توجه به تمام موارد بالا که توضیحات آنها بصورت کامل به شما داده شد، نیاز به ذکر است که عکس های هوایی همانند نقشه های هوایی نیازی به عملیات مهندسی ندارند و صرفا تصویر ثبت شده توسط دوربین های عکسبرداری، به شما ارائه خواهند شد. از این رو تنها عملیاتی که به درخواست شما بر روی عکس های هوایی صورت خواهد گرفت این است که عکس هوایی آنالوگ به واسطه اسکنرهای حرفه ای مجموعه مپ اسکیل اسکن شوند تا عکس هوایی دیجیتال به شما ارائه گردد.
همچنین سایر مزایای عکس هوایی نسبت به نقشه هوایی عبارتند از:
- در مناطقی که به دلیل شرایط جوی امکان برداشت های زمینی مقدور نیست، از طریق عکس های هوایی می تواند از موقعیت های زمینی مختلفی اعم از مناطق نظامی، جنگل ها، مرداب ها، یخچال های طبیعی، باتلاق ها، کوهستان ها و… نقشه تهیه کرد؛ بهترین راهکار برای نقشه برداری از این مناطق، تبدیل عکس هوایی به نقشه می باشد.
- برای تحقیقات کارشناسی می توان با تصویر برداری پشت سر عم از جابجایی و تغییرات حاصل از برخی پدیده ها مطلع شد و حتی می توان عواملی که منجر به این تغییرات شده اند را شناسایی و مشخص نمود.

مزایای خرید عکس هوایی نسبت به خرید نقشه هوایی
معایب عکس هوایی نسبت به نقشه هوایی
علیرغم اینکه با مزایای عکس هوایی نسبت به نقشه هوایی آشنا شدید، در ادامه قصد داریم معایب عکس هوایی نسبت به نقشه هوایی را مورد نقد و بررسی قرار دهیم که این معایب عبارتند از:
1. مایل بودن زاویه تصاویر هوایی
عکس های هوایی دارای تصویر مرکزی در نقطه عمود زیر دوربین قرار گرفته شده در قسمت زیرین هواپیما هستند. به عبارتی تصاویری که دوربین های عکسبرداری متصل به هواپیما ضبط و ثبت می کنند، به نحوی می باشند که هر چقدر به لبه تصویر نزدیک می شوید، اجسام کشیده تر و به اصطلاح مایل هستند. اما این در حالی می باشد که زاویه ملک شما در عکس هوایی بصورت کاملا قائم است.
2. تفسیر عکس های هوایی توسط کارشناس
برای آنکه بتوانید از عکس های هوایی استفاده کنید و اطلاعات مندرج بر روی این عکس ها را مشاهده نمایید و مطلع شوید، باید عکس هوایی توسط کارشناس مربوطه تفسیر شود تا اطلاعات کافی از عکس هوایی با استفاده از یکسری محاسبات خاص استخراج شود. اما این در حالی می باشد که نقشه های هوایی نیازی به تفسیر ندارند؛ چرا که تمام جزئیات و اطلاعات بر روی نقشه هوایی بصورت کامل قابل تشخیص هستند.
3. متغیر بودن مقیاس عکس های هوایی
یکی دیگر از معایب عکس های هوایی نسبت به نقشه هوایی، متغیر بودن مقیاس عکس های هوایی می باشد؛ به عبارتی با توجه به مرکزی بودن تصویر عکس های هوایی، در حاشیه تصاویر مقایس تغییر می کند.
4. نامعلوم بودن شمال جغرافیایی
در عکس های هوایی، شما جغرافیایی نامعلوم و نامشخص است و باید براساس سایه درختان، پرندگان و… اقدام به مشخص کردن شمال جغرافیایی نمود. اما این در حالی می باشد که شمال جغرافیایی در نقشه های هوایی بهصورت کامل مشخص شده است.
5. عدم ارائه اطلاعات طبقه بندی شده
عکس هوایی صرفا یک عکس هوایی خام می باشد که هیچ یک از اطلاعات در آن درج نشده است! با این وجود در عکس های هوایی نمی توان به دنبال اطلاعات طبقه بندی بود و اما در نقشه های هوایی، اطلاعات بهصورت دقیق و هدفمند نوشته شده اند و شما می توانید به تمام این اطلاعات در خصوص موقعیت جغرافیایی مدنظر خود در نقشه هوایی دسترسی داشته باشید.
6. خطای بالای عکس های هوایی
عکس های هوایی خطای بیشتری دارند و اما این در حالی می باشد خطای بخصوصی در نقشه های هوایی وجود ندارد.
انواع عکس هوایی
اصولا عکس های هوایی به دو دسته آنالوگ و دیجیتال تقسیم می شوند. به عبارتی عکس هوایی آنالوگ به نسل قبلی و عکس هوایی دیجیتال به نسل جدید تصاویر گفته می شود که تفاوت های قابل توجهی در میان آنها وجود دارد. از این رو در ادامه بیشتر با عکس های هوایی آنالوگ و دیجیتال آشنا خواهید شد.
1. عکس هوایی آنالوگ یا چاپی
نسل قبلی عکس هوایی دیجیتال، عکس هوایی آنالوگ می باشد که معمولا در مقیاس 1:50000 (به عبارتی هر یک سانتی متر در عکس هوایی چاپی معادل 500 متر زمین بود) در فروشگاه های محدود و خاص ارائه و عرضه می شد. با این وجود اگر هدف از خرید عکس هوایی چاپی دسترسی به جزئیات بود، بدون شک زمان زیادی توسط تفسیر کننده عکس های هوایی گرفته می شد تا با دانش قبلی خود بتواند عکس هوایی چاپی را تفسیر کند؛ به همین دلیل هزینه بالایی باید برای تفسیر عکس هوایی چاپی با مقایس مذکور به شخص تفسیر کننده پرداخت می شد.
نکته: سایر مقیاس های عکس هوایی در دهه های قبل عبارتند از 1:10000، 1:20000 و…
عکس های هوایی چاپی در دنیای امروزی به دلیل معایبی که دارند، خیلی کم و به ندرت استفاده می شوند. با این وجود اگر بخواهیم معایب این عکس ها را نام ببریم، می توان به موارد ذیل اشاره نمود:
- عدم امکان زوم.
- صرفا یک نسخه دارید.
- دقت پایین.
- مقیاس بالا.
- تفسیر دشوار.
- قیمت بالا.
- دسترسی بسیار کم.
2. عکس هوایی دیجیتال
به نسل جدید عکس های هوایی، عکس هوایی دیجیتال گفته می شود که مشکلات عکس های هوایی چاپی یا آنالوگ را ندارند. عکس های هوایی دیجیتال دارای امکانات بیشتری در خصوص عکسبرداری دارند و می توانند نتایج بهتری را به شما ارائه دهند. از این رو مهم ترین ویژگی عکس های هوایی دیجیتال این است که شما می توانید این عکس ها را در کامپیوترها، گوشی، تبلت و… به سادگی باز کنید و زوم نمایید تا به اطلاعات کافی در خصوص عکس هوایی دسترسی پیدا کنید.
لازم به ذکر می باشد که این تصاویر در قالب فرمت tif. در دسترس هستند و شما می توانید این تصاویر را به سادگی در هر سیستم عاملی اجرا کنید.
همچنین برخی نقشه های موردی از سال 1370 تاکنون در فرمت های Dwg، Dgn و GisReady در دسترس هستند که برای نرم افزارهای نقشه کشی اعم از اتوکد و میکرو استیشن مناسب هستند.
اسکنر عکس هوایی چیست؟
به مجموعه تجهیزاتی گفته می شود که برای اسکن کردن عکس هوایی آنالوگ و چاپی کاربرد دارند. به عبارتی اگر از یک موقعیت جغرافیایی عکس هوایی قدیمی موجود باشد و بخواهید این عکس هوایی قدیمی را به عکس هوایی دیجیتال تبدیل کنید، با استفاده از اسکنر عکس هوایی می توان این پروسه را انجام داد. با این وجود اسکنرهای عکس هوایی نیز دارای انواع مخصوص به خودشان هستند که در ادامه با معروف ترین آنها آشنا خواهید شد.
1. اسکنر 28 میکرونی عکس هوایی
اسکنر عکس هوایی 28 میکرونی یکی از رایج ترین اسکنرها می باشد که اکثر شرکت ها از این اسکنر استفاده می کنند. لازم به ذکر می باشد که دقت این اسکنر پائین است و علیرغم اینکه قیمت بالایی دارند، اما نتیجه خوبی به شما ارائه نمی دهند.
2. اسکنر 21 میکرونی عکس هوایی
این نوع اسکنر عکس هوایی نسبت به اسکنر 28 میکرونی قیمت بیشتری دارد و به عبارتی نسل جدید اسکنر عکس هوایی است که کیفیت قابل قبولی به شما ارائه می دهد.
نکته بسیار مهم: اکثر شرکت هایی که عکس هوایی آنالوگ را تبدیل به عکس هوایی دیجیتال می کنند، از اسکنرهای 28 میکرونی استفاده می کنند که نتیجه حاصل از این دستگاه ها قابل قبول شما نخواهد بود.
سؤال: آیا عکس های هوایی آنالوگ را می توان به عکس هوایی دیجیتال تبدیل کرد؟
بله. لازم به تاکید این موضوع است که عکس هوایی آنالوگی که تبدیل به عکس هوایی دیجیتال شده است، به دلیل دقت پائین آن، نسبت به عکس های هوایی دیجیتال نسل جدید ضعیف تر هستند و نمی توان چنین انتظاری داشت.
مقیاس عکس هوایی چیست؟
یکی از مهم ترین مفاهیمی که ممکن است در خرید عکس هوایی با آن روبرو شوید، مقیاس عکس هوایی می باشد که یک موضوع بسیار مهم است و باید پیش از خرید عکس هوایی با این مفهوم آشنا باشید. اما مقیاس عکس هوایی چیست؟ مقیاس عکس هوایی به معنای نسبت بین طول یک عنصر به طول واقعی آن در عکس هوایی است. اگر بخواهیم این مفهوم را ساده سازی بکنیم می توانیم به این مثال اشاره کنیم.
خودتان را سوار بر هواپیما تصور کنید که ارتفاع این هواپیما دائم در حال تغییر است. اگر هواپیما نزدیک به جو زمین حرکت کند، عناصر موجود روی زمین اعم از ساختمان ها، کارخانه ها و… در ارتفاع 3000 متری بدون هر مشکلی قابل مشاهده هستند و شما می توانید این عناصر را با کیفیت بالایی مشاهده نمایید؛ هر چند شاید عناصر کوچک را نتوانید به خوبی تشخیص دهید.
اما اگر ارتفاع این هواپیما از 3000 متر به 8000 متر تغییر یابد چه اتفاقی می افتد؟ بدون شک عناصر روی کره زمین کوچکتر خواهند شد. بنابراین شما نمی توانید این عناصر را به سادگی مشاهده نمایید و تشخیص دهید. همچنین در ادامه برخی از مقیاس های عکس هوایی را برای شما نام برده ایم که هر چه عدد دوم مقیاس بیشتر می شود، مقیاس عکس هوایی کوچکتر خواهد شد و در نتیجه جزئیات با دقت کمتری قابل مشاهده خواهند بود. این مقیاس ها عبارتند از:
- نقشه های هوایی با مقیاس 1:20000 (یک به بیست هزار).
- نقشه های هوایی با مقیاس 1:25000 (یک به بیست و پنج هزار).
- نقشه های هوایی با مقیاس 1:50000 (یک به پنجاه هزار).
- نقشه های هوایی با مقیاس 1:100000 (یک به صد هزار).
- نقشه های هوایی سازمان جغرافیایی وزارت دفاع.
- نقشه های هوایی سازمان نقشه برداری کشور.
- نقشه هوایی زمین های کشاورزی، منابع طبیعی و اصلاحات ارضی.
دقت عکس هوایی چیست؟
دقت عکس هوایی براساس مقیاس عکس هوایی و نحوه عکسبرداری از موقعیت جغرافیایی مدنظر شما تعیین می شود. به عبارتی زمانیکه مقیاس عکس هوایی شما کوچک باشد (برای مثال 1:50000)، جزئیاتی که در عکس هوایی وجود دارند به سختی قابل درک و تشخیص خواهند بود؛ در نتیجه دقت عکس هوایی در این شرایط کم خواهد بود. همچنین اگر مقیاس عکس هوایی خریداری شده بزرگ باشد (برای مثال 1:3000)، جزئیات به وضوح کامل قابل مشاهده و تشخیص هستند.
با این وجود اگر مایل به خرید عکس هوایی هستید و جزئیات برای شما مهم است، توصیه می کنیم در ابتدا از مقیاس عکس هوایی درخواستی مطلع شوید؛ لازم به ذکر است که در طی سالیان اخیر به دلیل محدودیت هایی که وجود داشت، تصاویر هوایی از ارتفاع بسیار بلند با سیستم عکسبرداری قدیمی صورت می گرفت و به همین دلیل با خرید این تصاویر برای آنکه از جزئیات موجود مطلع شوید، باید تفسیر عکس هوایی توسط کارشناس صورت گیرد.
از این رو اگر جزئیات عکس هوایی برای شما حائز اهمیت است، باید عکس هوایی با مقیاس بیشتر خریداری کنید تا جزئیات به وضوح قابل مشاهده باشند.
بنابراین رابطه بین مقیاس عکس هوایی و دقت عکس هوایی، رابطه کاملا مستقیم می باشد؛ چرا که هر چقدر مقیاس عکس هوایی بیشتر باشد، دقت عکس هوایی بیشتر و بهتر خواهد بود و بالعکس. همچنین در ادامه قصد داریم تا به مقیاس های مختلف عکس هوایی بپرداریم و بیشتر آنها را به شما توضیح دهیم؛ برای مثال اگر مقیاس عکس هوایی خریداری شده شما 1:5000 باشد، این بدین معناست که هر یک سانتی متر در عکس هوایی برابر با 50 متر از سطح زمین می باشد. در ادامه با سایر مقیاس ها آشنا خواهید شد:

تاریخچه عکس هوایی در ایران
تاریخچه عکس هوایی در ایران به سال 1955 میلادی باز می گردد که اولین عکس هوایی ایران در تاریخ 12 مه 1956 میلادی معادل 22 اردیبهشت ماه سال 1335 می باشد که مقیاس این عکس هوایی 1:10000 (یک به ده هزار) بود. اما اگر بخواهیم فرآیند عکسبرداری هوایی در ایران را بصورت کلی توضیح دهیم، باید بگوییم که این پروسه به 3 مرحله تقسیم می شود که در ادامه این 3 مرحله را توضیح داده ایم.
مرحله اول
در اولین مرحله که با وارد شدن تجهیزات عکسبرداری هوایی به ایران انجام شد، یک شرکت آمریکایی به مدت 3 سال اقدام به انجام این خدمات در بازه سال های 1955 الی 1957 میلادی (معادل سال های 1334 الی 1336) کرد.
مرحله دوم
دور دوم عکسبرداری هوایی از سال 1964 میلادی (معادل سال 1343) کلید خورد که مقیاس عکس هایی که در این مرحله ضبط و ثبت شدند، 1:20000 بودند.
مرحله سوم
مرحله سوم عکسبرداری هوایی ایران از سال 1370 انجام شد که هدف از این عکسبرداری، تهیه نقشه هایی با مقیاس 1:25000 بود.
نکته: بعدها عکسبرداری هوایی با مقیاس 1:55000 کلید خورد که هدف از این عکسبرداری با این مقیاس، تهیه نقشه هایی به عنوان مدرک زیر بنایی برای مطالعات طرح هایی همچون طرح هادی، تفضیلی، جامع و طرح های عمرانی و جدید بود که این نوع از عکس های هوایی به عکس های هوایی 1:50000 نیز معروف می باشند.
عکس های هوایی و نقشه هوایی ایران در دهه 30 مانند سال 1334 و 1335 یا 1330 تا 1339
همانگونه که در تاریخچه عکس هوایی در ایران گفته شد، اولین مرحله عکسبرداری هوایی در ایران به دهه 30 باز می گردد که اولین فرایند تهیه عکس هوایی به سال 1334 انجام شد. این فرآیند توسط یک شرکت آمریکایی صورت گرفت که مقیاس عکس هوایی در این شرکت با توجه به تجهیزات قدیمی که در اختیار داشتند، 1:50000 (یک به پنجاه هزار) بود که نسبت به تجهیزات آنها مقیاس مطلوبی بود؛ اما کیفیت و دقت مطلوبی نداشتند. با این وجود این پروسه در دهه 30 بیشتر بین سال های 1334 و 1335 شمسی صورت گرفت.
همچنین این تصاویر برای تهیه نقشه های پوششی با مقیاس های 1:50000 و 1:250000 نیز استفاده شده است.
لازم به ذکر است که علیرغم عکس و نقشه هوایی پوششی سال 1334 و 1335 شمسی بصورت موردی در مقیاس های مختلفی نیز در شهرهای مختلف عکسبرداری صورت گرفته است که یکی از کاربردهای این تصاویر، استفاده به عنوان مدرک منابع طبیعی برای بررسی آثار کشاورزی می باشد.
عکس هوایی دهه 40 مانند عکس هوایی و نقشه هوایی سال 1346 و 1342
عکس هوایی در ایران به دهه های مختلفی تقسیم می شود که یکی از این دهه های بسیار مهم و پر متقاضی، عکس هوایی دهه 40 علی الخصوص سال های 1342 و 1346 می باشد که این تصاویر در خصوص منابع طبیعی و ارائه استنادات به مراجع ذیربط کاربرد زیادی دارند. به عبارتی دهه 40 را می توان دهه شکوفایی اطلاعات مکانی ایران نام گذاری کرد؛ چرا که مقیاس عکس هوایی در این دهه به میزان قابل توجهی کاهش یافت و عکس های هوایی با دقت مطلوبی ارائه گردید.
علت اصلی این بود که در این دهه با رخ دادن انقلاب سفید در تاریخ 21 دی ماه سال 1341 و ایجاد تغییرات اساسی در نحوه مالکیت اراضی کشاورزی (ارائه زمین های کشاورزی به کشاورزانی که در آن کار می کردند)، عکسبرداری هوایی بهصورت گسترده صورت گرفت.
با این وجود سازمان هایی که در خصوص تهیه و فروش عکس هوایی فعالیت می کنند، تصاویر هوایی دهه 40 را با کیفیت پائین و همچنین مقیاس بالایی به شما ارائه می کنند؛ این در حالی است که مپ اسکیل به عنوان بزرگترین بانک اطلاعاتی عکس هوایی ایران، تمام داده های عکس هوایی دهه 40 را با مقیاس پائین و دقت بالا به شما ارائه می دهد.
در ضمن عکس هوایی دهه 40 که عمدتا برای سال های 44، 45، 46، 47 و 48 بود، دارای مقیاس 1:20000 هستند. لازم به ذکر می باشد که در دهه 40 برخی مناطق نیز بهصورت موردی عکسبرداری هوایی شدند که این عکس های هوایی موردی به سال های 40 و 42 باز می گردند.
از عکس هوایی دهه 40 ایران عمدتا برای پس گرفتن زمین از منابع طبیعی استفاده می شود.
نقشه های هوایی اراضی روستایی سال 1342
یکی از کاربردهای نقشه های هوای دهه 40 می توان به نقشه های هوایی اراضی روستایی سال 1342 را نام برد که بیشتر مربوط با اراضی ملی است. به عبارتی اگر نقشه های هوایی اراضی روستایی سال 1342 نیاز دارید، باید با این موضوع آشنا شوید که این نقشه ها در هر مجموعه و سازمانی به سادگی پیدا نمی شود و تا چند سال اخیر به سادگی امکان دسترسی به این نقشه های هوایی وجود نداشت.
اما ما در مجموعه مپ اسکیل به عنوان بزرگترین مرجع اطلاعاتی نقشه هوایی در ایران، به بانک اطلاعاتی نقشه های هوایی اراضی روستایی سال 1342 دسترسی کامل و جامعی داریم.
نقشه هوایی سال 1346
از پر کاربردترین نقشه هایی هوایی می توان به نقشه هوایی سال 1346 اشاره کرد که این نقشه ها با پوشش طولی 70% و پوشش عرضی 30% تهیه شده اند و در مقیاس 1:20000 در دسترس هستند. با این وجود این مقیاس یکی از بهترین مقیاس هایی می باشد که می توان برای خرید عکس هوایی سال 1346 اقدام نمود؛ چرا که در این مقیاس تمام عوارض اعم از خانه ها و… در هر اندازه ای به سادگی دیده می شوند.
با این وجود باید به اطلاع شما برسانیم که مرز زمین ها در این داده های هوایی کاملا مشخص می باشد و به همین دلیل یکی از کاربردهای گسترده نقشه هوایی سال 1346، حل اختلافات بر سر مرز زمینی است. از این رو اگر احساس می کنید ملک های اطراف ملک شما در طول زمان از حد خود به ملک شما تجاوز کرده اند، می توانید با تهیه نقشه هوایی سال 1346 این موضوع را یکبار برای همیشه مشخص نمایید.
نکته: با توجه به اینکه سند اکثر املاک کشور در دهه 40 تهیه شده اند، تهیه عکس هوایی سال 1346 می تواند گزینه مناسبی برای استفاده به عنوان سند معتبر باشد.

نقشه هوایی ایران در سال 1370
از مهم ترین پرسش هایی که ممکن است در خصوص نقشه هوایی شود این است که آیا نقشه هوایی همان عکس هوایی می باشد؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که برای آنکه نقشه هوایی تهیه و ارائه شود، نیاز به عکس هوایی و یکسری عملیات مهندسی اعم از کارتوگرافی، فتوگرامتری و… است. با این وجود اگر نیاز به دریافت نقشه هوایی ایران در سال 1370 دارید، باید بگوییم که چنین چیزی ممکن نیست؛ این در حالی می باشد که اگر نیاز به عکس هوایی ایران در سال 1370 دارید، به سادگی می توانید اقدام به تهیه آن نمایید.
همچنین علیرغم تهیه و ارائه نقشه هوایی ایران در سال 1370 ما می توانیم نقشه هوایی مختصات مکانی مدنظر شما را از دهه 30 تا به امروز تهیه و ارائه کنیم. از مهم ترین کاربردهای نقشه هوایی ایران در سال 1370 می توان به این موارد اشاره نمود:
- تعیین موقعیت ملک.
- جانمایی پلاک ثبتی ملک.
- بررسی قدمت بنای ملک.
- پیدا کردن ملک گمشده.
- تعیین مختصات UTM ملک.
- راه سازی.
- بررسی میزان تجاوز املاک مجاور و…
عکس هوایی سال 1372
در خصوص عکس های هوایی سال 1372 لازم به ذکر است که این تصاویر دارای کیفیت بسیار بالا و مطلوبی هستند که جزئیات تصاویر قابل تشخیص است؛ چرا که این تصاویر با استفاده از دوربین های عکسبرداری بهتر و مدرن تری نسبت به دهه های اخیر ثبت شده اند. به همین دلیل اگر مایل به دریافت عکس هوایی سال 1372 به عنوان مدرک جهت ارائه به مراجع ذیربط دارید، مطلع باشید که این تصاویر دارای کیفیت و دقت بالایی هستند و می توانند کاربردی تر باشند.
لازم به ذکر است این تصاویر دارای کاربردهای متعددی می باشند که امروزه پس از گذشت حدودا 3 دهه از تهیه آنها، کاربرد آنها بیشتر و بیشتر شده است.
مثالی از کاربرد عکس هوایی سال 1372:
در قسمت بالا گفته شد که کاربردهای عکس هوایی سال 1372 امروزه بیشتر و بیشتر شده است. اما به چه علت؟ کاربرد عکس هوایی سال 1372 کجاست؟ اگر بخواهیم به کاربردهای عکس هوایی این دهه اشاره کنیم، می توان به تعیین و تشخیص قدمت بنا یا زمین های کشاورزی اشاره نمود که این روزها بسیار کاربردی شده است؛ چرا که در صورت عدم وجود آثار بنا و تصرفات موات اعلام می شود.
همچنین کاربرد دیگر عکس هوایی سال 1372، ارائه مجوز به چاه های آب غیر مجاز در روستاها و… می باشد که در صورت عدم تشخیص چاه توسط متخصصان، چاه آب تخریب خواهد شد.
عکس هوایی سال 1374
بنابر تصمیماتی که در سال 1372 گرفته شد، قرار بر این شد که از سال 1372 پروژه عکسبرداری پوششی از کل کشور با هدف بروزرسانی نقشه های کشوری انجام شود و این پروسه نیز صورت گرفت و تا سال 1384 نیز ادامه یافت. با این وجود اگر مایل به دریافت عکس هوایی سال 1374 هستید باید به اطلاع شما برسانیم که عکس هوایی 1374 نیز شامل تصاویر هستند و حتی برخی دیگر از عکس های موردی در سال 1374 وجود دارند که با مقیاس های بسیار خوب عکسبرداری شده اند.
لازم به ذکر می باشد که این تصاویر با استفاده از فتوگرامتری به نقشه تبدیل شده اند؛ به عبارتی می توان گفت که کل کشور در سال 1374 عکسبرداری شده است و اگر شما از هر کجای ایران نیاز به عکس هوایی داشته باشید، می توانید براساس مختصاتی که برای کارشناسان ما ارسال می کنید، عکس هوایی دریافت نمایید.
کاربرد عکس هوایی سال 1374:
مهم ترین و اصلی ترین کاربرد عکس هوایی سال 1374، در ارتباط با جهاد کشاورزی می باشد که اگر شما با مشکلی در جهاد کشاورزی در خصوص زمین و ملک خود روبرو شده اید، احتمالا عکس هوایی سال 1374 بیشتر برای شما کاربرد خواهد داشت. همچنین مسائلی همچون دیوارکشی و ساخت و سازهای غیرمجاز، از اصلی ترین کاربردهای عکس هوایی سال 1374 در تعیین قدمت ملک می باشند که برای دریافت جواز چاه کشاورزی کاربرد دارند.
عکس هوایی و نقشه هوایی سال 1385 و 1380
عکس هوایی دهه 80 در مجموعه دفتر نقشه برداری مهندس حیدرپور با مقیاس و رزولویشن های مختلفی ارائه می شود و کاربردهای متعددی از جمله جانمایی پلاک ثبتی ملک و همچنین برخی از مسائل حقوقی دارد که در صورت نیاز به عکس هوایی دهه 80 می توانید با ارسال مختصات مدنظرتان اقدام به تهیه عکس هوایی دهه 80 نمائید.
اما کاربردهای رایج عکس هوایی دهه 80 کدام اند؟ کاربردی ترین موردی که می توانیم برای شما عزیزان در خصوص کاربرد عکس هوایی سال 1385 و 1380 نام ببریم، اغلب برای اداره جهاد جهت اثبات وجود چاه در زمین های کشاورزی می باشد که اگر مختصات ملک خود را برای ما ارسال کنید، عکس هوایی دیجیتال و آنالوگ به درخواست شما تهیه و ارائه خواهد شد که از این عکس هوایی می توانید به عنوان مدرک در پرونده حقوقی و حقیقی خود در مراجع ذیربط استفاده نمایید.
عکس های هوایی رقومی مانند سال 1394 و 1395 و نقشه هوایی سال 1394
عکس هوایی رقومی یا همان عکس هوایی دیجیتالی سال 1394 و 1395 به عنوان کاربردی ترین عکس های هوایی رقومی دهه 90 می باشند که به دلیل استفاده از تکنولوژی روز دنیا در خصوص تهیه عکس هوایی و عکسبرداری هوایی دارای کیفیت قابل قبول و بسیار خوبی هستند که می توان جزئی ترین عوارض را بر روی زمین بدون نیاز به تفسیر عکس هوایی توسط کارشناس، تشخیص داد و مشاهده نمود.
لازم به ذکر است که در نقشه هوایی سال 1394 تمام عوارض و ساختمان ها بصورت تفکیک شده وجود دارند که نام دیگر این نقشه ها، نقشه های کاداستری است و دارای دقت بسیار بالایی هستند. از این رو برای دریافت عکس هوایی رقومی سال 1394 و 1395 می توانید از کارشناسان مجموعه ما اقدام نمایید تا بتوانید با کمترین هزینه و سریع ترین زمان اقدام به تهیه آنها نمایید.
روش های رقومی سازی عکس هوایی معمولا به 4 دسته کلی تقسیم می شوند که عبارتند از:
- رقومی سازی دستی یا مستقیم.
- رقومی سازی از طریق اسکنر.
- تبدیل خودکار یا نیمه خودکار رستر به بردار.
- رقومی سازی از طریق مانیتور.

عکس هوایی آنالوگ موردی از سال 1330 الی 1389
از جمله عکس های هوایی که برای کارشناسی و همچنین ارائه به مراکز ذیربط جهت استناد کاربرد دارد، عکس هوایی آنالوگ می باشد که اولین عکس هوایی آنالوگ در ایران برای دهه 30 (عکس هوایی سال 1335 و…) است.
نقشه هوایی مشهد
با این وجود از مهم ترین کاربردهای نقشه هوایی مشهد می توان به موارد ذیل اشاره نمود:
- جانمایی ملک بر روی نقشه هوایی مشهد.
- تعیین قدمت بنای ملک در شهر مشهد.
- مشخص کردن مختصات یو تی ام.
- بررسی و تعیین موقعیت دقیق املاک در شهر مشهد.
- استعلام اراضی کشاورزی.
- بررسی تجاوز املاک مجاور به ملک شما در مشهد.